Många företag investerar i digitala HR-system som de hoppas på ska lösa företagets problem eller boosta framgången. Men tyvärr är det vanligt att de har missat att göra det viktiga förarbetet innan köpet. Och då finns det en stor risk att de har lagt tid och budget på fel system. Så här kan du undvika att måla in dig i ett hörn som är svårt att ta sig ur.
Under vår Lunch & Learn, berättade &Partners vad du måste ha koll på innan du investerar i och sätter upp ett nytt HR-system.
Men först - Vad är HR Tech?
HR Tech kan avlasta en stor del av HR-personalen. Med ett sådant system kan de fokusera på strategier och arbete som för företaget framåt istället för repetitiv administration.
“HR Tech har blivit ett bra samlingsord för något som är lite komplext. Det handlar om hur du, med digitalt stöd, kan hjälpa till med allt som har med HR och organisationer att göra. Få koll på medarbetare och processer, hur du kan lyckas attrahera och rekrytera digitalt och hjälpa till att skapa en bra onboarding. Men det kan också hjälpa dig med delar som lön, hur du jobbar med people analytics eller hur du jobbar med master data för att få koll på hur bra det går och hur de anställda mår.”
- Stefan Wikström, grundare av &Partner
4 saker du måste tänka på innan du investerar i HR Tech
- Systemet måste passa in i dagens processer
Vi har blivit vana vid enkla, digitala lösningar i vår vardag. Och på jobbet vill vi ha det likadant. Det finns en förväntan att det ska gå att utföra arbetsuppgifter på distans och när som helst. Därför måste flödet vara smidigt och lätt att känna igen. Även om du hoppar mellan olika system, behöver upplevelsen kännas som att du befinner dig i samma system. En sådan lösning kommer att göra vardagen enklare för medarbetaren, och jobbet kommer att flyta på smidigare.
- Gör en behovsanalys
Vad vill ni göra och varför? Hur får ni med er kollegorna, och hur ser processerna ut idag? Hur är arbetsuppgifterna fördelade? Alla de här frågorna är viktiga att besvara innan ni investerar i tekniska system. Men alltför få organisationer ställer dem i ett tidigt skede.
Att “chansa” på att ni väljer rätt system och att det kommer passa era behov kan bli kostsamt i slutändan om det visar sig vara fel beslut.
- Börja med en liten investering
Att investera i ett stort system, som sen inte visar sig vara det bästa för organisationen, kan bli kostsamt. Beroende på investeringen man gjort och avtalet man skrivit på, så kan man ha målat in sig i ett hörn.
Istället för att investera i en helhetslösning så kan du börja med att investera i mindre system. Det kallas “Best of breed” och innebär att du har ett system med olika moduler där du kan testa vad som funkar bäst för er. Då kan du komplettera senare med moduler som till exempel chatbotar eller automatiseringar, allt beroende på era behov.
- Använd HR Tech på rätt sätt.
Tänk på att en investering i Tech är ett projekt som tar tid. IT har utvecklats de senaste åren, genom att börja med metoder som till exempel Kanban och sprintar. Det är en process som funnits i andra branscher tidigare, men som nu alltså används av IT mer och mer. HR behöver gå en liknande väg för att nyttja HR Tech på bästa sätt.
Tillsätt en styrgrupp för att fatta snabba beslut. Det kommer att behövas under projektets gång. På så sätt kan ni genomföra en effektiv lansering och förändringsresa och ta tillvara på er viktiga investering.
- Anlita en expert
En av de vanligaste bromsklossarna är att HR-chefen säger “Jag kan inte riktigt det här”. Och det är helt okej. Men istället för att chansa, och göra allt själv, så kan ni ta in någon som har expertisen. Någon som är expert på HR och tech, och kan hjälpa till att maximera effektiviteten med ert nya system.
Vill du höra vad &Partner sa och diskutera mer HR Tech? Lyssna på vår Lunch & Learn där Stefan Wikström och Stina Åkerlind diskuterade de senaste trenderna, vad du måste tänka på, och hur du kan maximera effekten av din HR Tech.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
About the author
{{Author Name}}