Resources
Blog

HR-trender 2023

Sara Holmberg
January 17, 2023
8
Minutes
HR-trender 2023

Det känns som att vi säger samma sak varje år, men jösses vilket år 2022 var.. Eller hur? Pandemin är (förhoppningsvis) bakom oss, men effekterna på våra arbetsplatser är definitivt inte det. Och förmodligen har det förändrat vårt sätt att arbeta för en lång tid framöver.

Covid kom med förändringar som vi inte kommer bli av med. Men nu när den värsta kristiden är bakom oss får vi en chans att reflektera. Vad är det som fungerar? Vad fungerar inte? Hur har våra arbetsplatser och arbetssätt förändrats, om vi tittar under huven?

Vi på Winningtemp har så klart följt utvecklingen noggrant över de senaste åren, och vi har några bra idéer på vad HR-ledare borde fokusera på framöver. En stor del av våra insikter kommer från att ha sett innovativa organisationer ta stora kliv framåt. De satsade mer på sina anställda och fick viktiga insikter för att ta effektivare och snabbare beslut inom HR.

(som Mary Stevens Hospice, som ökade sin eNPS med 131% på ett år genom att, bland annat, skifta sitt fokus mot lärande och utveckling baserat på medarbetarnas feedback).

Baserat på de hundratals HR-ledare vi träffar och lyssnar på regelbundet, och vår egen erfarenhet och data, har vi tagit fram de viktigaste fokusområdena för framgångsrika HR-team under 2023.

5 fokusområden för HR-avdelningar 2023

1. Nå framgång med hybridarbete

 Distansarbete har gått från hygienfaktor till ett måste. Enligt en undersökning från Akavia anser 85% att det är mycket eller ganska viktigt att kunna arbeta på distans. Och tre av fyra skulle avstå från att söka arbete hos en arbetsgivare som inte erbjuder distansarbete.

ADP Research Institute gjorde en global studie med fler än 32 000 anställda, och hittade liknande insikter. De såg att 64% av dagens anställda skulle överväga att hitta ett nytt jobb om de blev tvingade att återgå till kontoret på heltid. Mer än hälften (52%) skulle till och med sänka sin lön för att kunna arbeta hemifrån när de vill och behöver.

Med de här insikterna är det lätt att se riskerna med att tvinga tillbaka sina medarbetare till kontoret på heltid.

Ännu ett argument är den fortsatta ökningen i uppsägningar. Halvvägs genom 2022 rapporterade Novus och Sodexo att tre av tio tjänstemän överväger att säga upp sig. Och 71% av anställda berättade för ADP att de övervägde ett karriärskifte under 2022.

Samtidigt, brist på expertis fortsätter vara ett av de största hoten för organisationer under 2023. Att lägga energi på att behålla sina bästa medarbetare är alltså en no-brainer. 

Lägger vi ihop de här faktorerna så ser vi en viktig sak: hybridarbete är här för att stanna. Smarta HR-ledare kommer under 2023 att eliminera giftiga, underliggande problem och förvandla hybridarbete till en framgångssaga inom sin organisation.

Vi förväntar oss att många organisationer zoomar ut och ser över sina rekryteringsprocesser för att anpassa sig till den nya verkligheten. Vi har många lärdomar under bältet nu. Om 2021 tvingade oss till förändring, och 2022 handlade om att komma ifatt efter pandemin, så kommer 2023 handla om att skapa andrum för att reflektera, utvecklas och växa.

Här är några frågor ni skulle kunna ställa i din organisation:

  • Hur skapar vi starka band mellan medarbetare som arbetar på distans?
  • Hur skyddar vi och växer vår företagskultur?
  • Hur kan vi optimera samarbete och produktivitet?
  • Hur bibehåller vi synlighet när vi ser varandra mer sällan?
  • Hur får vi medarbetare att vilja stanna på en hybrid arbetsplats med dess nya utmaningar?
  • Hur säkerställer vi att distansarbete inte minskar kvalitén på arbetet?

Gartner förutspår att 25% av människor kommer att spendera minst en timme i Metaverse dagligen 2026. De mest framåtlutade företagen ser till och med 2023 som en möjlighet att ta hybridarbete ett steg längre genom att etablera sig inom Metaverse.

SHRM beskriver Metaverse som en “fängslande alternativ verklighet” - En teknologi som ligger långt före dagens digitala teknologi som videointervjuer eller onboarding och istället fokuserar på hela, virtuella världar.

Det finns potential för en stor konkurrensfördel här. “Early adopters” kan börja bygga sitt employer brand runt innovativa kandidatupplevelser och spännande arbetsmöjligheter och därmed hamna i framkant.

  

2. Behåll dina bästa talanger med hjälp av karriärutveckling

Under pandemin såddes många tankar om uppsägning och jobbyte hos medarbetare runt om i världen. En undersökning från IDC visade att var tredje anställd i Europa aktivt söker ett nytt jobb. Experter förutspår att vid 2030 kommer det saknas kunnig personal att anställa på mer än 85 miljoner jobbpositioner.

Med dessa siffror i åtanke, förstår du nog vikten av att behålla dina bästa talanger - och uppmuntra dem att trivas och utvecklas inom din organisation.

Vi tror att utveckling kommer vara ett stort nyckelord under 2023. 94% av medarbetare säger att de skulle stanna längre på ett företag om de hade investerat i sina anställdas karriärsutveckling. Övertygande siffror, eller hur?

Att förbättra era utvecklingsmöjligheter innebär en dubbel vinst, eftersom det boostar medarbetarengagemanget och får dem att vilja stanna, plus att ni blir starkare som organisation. Dessutom kan du befordra dina medarbetare, istället för att leta nya talanger i en svårnavigerad arbetsmarknad.

 

3. Stoppa utbrändheten innan den sker 

En av de största utmaningarna under 2022 har varit den ökade utbrändheten. Till exempel, Microsoft utförde en global studie där de tittade på 20 000 människor i 11 länder och miljarder datapunkter, och de såg att 48% av anställda redan är utbrända på jobbet. Och allt pekar på att vi bara har sett början.

Vi behöver ta utbrändhet på allvar. I slutändan gör det att dina medarbetare blir mindre produktiva och tappar engagemanget till sitt arbete. Och, för att komma tillbaka till problemet med uppsägningar, så ökar risken att de byter jobb. Det är helt enkelt inte bra på något sätt.

Under 2023 måste HR-ledare se över problemen runt utbrändhet. Men vi förväntar oss också en förbättring, att organisationer kommer att börja ändra sina arbetssätt för att förebygga utbrändhet.

Under 2022 såg vi ett ökat fokus på välmående på arbetsplatsen som en medicin mot utbrändhet och stress. Välmående medarbetare är givetvis fortfarande superviktigt, speciellt för att hålla ihop team som jobbar på distans, men det är inte lösningen på alla problem.

I verkligheten måste HR-ledare uppmuntra chefer att identifiera tecken på utbrändhet hos sina medarbetare och erbjuda stöttning, innan det eskalerar. Om de tidiga symptomen på utbrändhet (som stress, brist på tillit och känslan av att jobbet är meningslöst) tillåts att fortsätta, komma de till slut växa till en enorm utmaning att lösa.

För de organisationerna som vill arbeta mer mot att förebygga utbrändhet, så kommer verktyg för medarbetarfeedback att bli mer populära för att utrusta chefer med de rätta insikterna på ett enkelt sätt. Under pandemin såg vi hur strategiska investeringar på rätt ställen kunde skydda framtida tillväxt, och en smart investering är i just HR Tech som riktar rampljuset mot medarbetarnas åsikter och tankar. Detta blir givetvis extra viktigt när distans- och hybridarbetet gör just synlighet till en större utmaning.

4. Designa din företagskultur 

2022 blev startskottet för ett stort perspektivskifte. Från att se kultur som något som bara händer organiskt, till att se kultur som något du designar, bygger, mäter och reflekterar över.

Nyligen fick vi äran att vara värdar för ett webinar tillsammans med Forresters analytiker Katy Tynan, där hon pratade om precis det här:

“Många seniora ledare gör misstaget att tro att en företagskultur bara skapas ur tomma intet. Men en kultur kan faktiskt vara mätbar. Företagskulturen skapas utifrån val vi gör varje dag när vi interagerar med varandra. Det handlar om hur saker och ting blir gjorda i organisationen. Intentionen är viktig - men också förmågan att mäta de specifika KPI:erna som gör skillnad för din organisation.”

Titta på webinaret här.

I webinaret pratar Katy om hur ledare blir allt mer empatiska och inser värdet i att ta hand om sina medarbetare. Hon går igenom hur de bästa ledarna agerar utifrån medarbetarnas insikter, och hur de gör för att medarbetarna ska få rätt förutsättningar att trivas.

Under 2022 såg vi att de mest framgångsrika organisationerna redan ligger i framkant när det gäller de här områdena. Men vi förutspår att den här transformationen kommer att accelerera, när eftersläntrarna börjar förlora sina bästa talanger till företag med mer moderna företagskulturer.

Under 2023 förväntar vi oss att se stora investeringar i HR och i medarbetarengagemang. Organisationer kommer att tävla om vem som kan skapa den bästa arbetsplatsen, som inte bara uppmuntrar till produktivitet, utan också engagerar, inspirerar och behåller de bästa talangerna.

 

5. Stötta dina medarbetare ekonomiskt 

Den senare delen av 2022 har verkligen rört om det ekonomiskt bland företag världen över.

Det här skapar flera stora problem för företag - och för dina medarbetare.

Höjda kostnader leder redan till massuppsägningar, vilket skapar svåra problem för HR. I Tech-sektorn i USA till exempel, sa man upp 88 000 anställda under 2022. Och i Sverige såg vi Klarna säga upp 700 medarbetare i maj 2022. För att inte tala om Twitters dåligt hanterade massuppsägning - en mardröm för vilken HR-avdelning som helst.

Arbetare över större delar av världen protesterar genom att strejka - ett tecken på missnöjda medarbetare som känner sig orättvist behandlade.

Nu när 2023 har startat finns det flera utmaningar som HR-ledare måste konfrontera direkt. Du kan börja med frågor som:

  • Vilken ekonomisk utbildning och stöttning erbjuder vi?
  • Hur känner våra medarbetare kring sin kompensation?
  • Är det rättvist fördelad lön mellan nya och etablerade anställda?
  • Hur kan vi hantera uppsägningar på ett empatiskt, men effektivt sätt?

Du kan inte göra så mycket åt den globala ekonomin, men du kan stötta, utbilda och skydda dina medarbetare så gott du kan. Om inte, kan du räkna med att de ekonomiska orosmolnen kommer leda till uppsägningar inom en snar framtid.

Hur kommer din arbetsstyrka att må om ett år?

Det finns en anledning till att mjukvaror inom medarbetarengagemang och feedback beräknas växa globalt med otroliga 14.7% i årlig tillväxt fram till 2030.

När medarbetare blir allt mer utspridda och möter nya utmaningar, är det extra viktigt att du förstår deras behov. För att utveckla effektiva HR-strategier som rör dig närmare dina affärsmål, behöver du bättre medarbetardata. Först då kommer du vara utrustad att reagera snabbt, vad som än händer under 2023.

Winningtemps medarbetarplattform är det effektivaste verktyget för att visualisera, lyssna och agera på medarbetarfeedback, och därmed öka engagemanget. Företagskulturen kan endast förändras när medarbetarna känner sig sedda och hörda. En medarbetarplattform är det bästa sättet att lyckas med detta. 

Titta på webinaret med Forrester för att lära dig varför en förändring i företagskulturen är kritiskt under 2023.

With a strong background in legal and HR consulting in firms such as Fingerprint Cards, PwC and Flex, she joined Winningtemp as Head of HR in August 2021. Sara is passionate about people and believes that the future of work and HR is moving towards an approach where employees feel valued and have the tools to reach their potential. To achieve this aim, she’s focused on working to give employees their desired level of autonomy within their roles, creating a rewards system that focuses on recognising and understanding the needs of employees, from financial welfare to mental health. Additionally, her commitment to wellbeing is shown by her work as a board member at Räddningsmissionen, a Swedish charity working for social rights ensuring everyone has access to a dignified life.

About the author
Sara Holmberg

Fokuserer på mennesker

Hvis du er interessert i å finne ut mer om hva Winningtemp kan tilby din organisasjon, ta kontakt med vårt salgsteam.